unia europejskawysoki kontrast A A A
  • popc

    popc

    www.muzeach

    Projekt POPC

  • Kresy

    Kresy

    Z Kresów ocalone

    Zbiórka pamiątek i opowieści kresowych

  • Z Wawelu do Lublina

    Zamek Lubelski, 4 grudnia 2021 – 27 lutego 2022.

Dziedzictwo kulinarne

Wersja do druku Poleć znajomemu

dziedz.jpg

pobierz publikację

Recenzenci
prof. dr hab. Tadeusz Czekalski
dr hab. Dorota Świtała-Trybek, prof. Uniwersytetu Opolskiego

Redakcja naukowa
Jan Adamowski, Mariola Tymochowicz

Projekt okładki
Elżbieta Jachacz

Redakcja i korekta

Magdalena Janik
Ewa Kuszyk-Peciak

Skład
MNGraf Małgorzata Niećko


Opracowana przez wielu autorów książka: Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych, pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz, stara się ukazać różne role współcześnie wykorzystywanych pokarmów. Rodzajem wstępnej systematyki tych zagadnień są rozdziały, które uwypuklają tradycyjne składniki pożywienia, wartości dziedzictwa, aspekt regionalny i narodowy oraz przemiany w przygotowywaniu pożywienia. Publikacja daje zatem wgląd w to, jaką jedzenie miało wartość pragmatyczną, społeczną i kulturową oraz jak od czasów najdawniejszych zmieniało się nasze menu.

ISBN 978-83-61073-07-9
© Muzeum Lubelskie w Lublinie, 2018
Muzeum Lubelskie w Lublinie
ul. Zamkowa 9, 20-117 Lublin
www.muzeumlubelskie.pl